15/11/24 10:46 • Händer hos oss

Varför finns ni då?

bg1

Vi på Buyers var nyligen på utbildning. Temat var ledarskap och förändring. I sig mycket intressanta och lärorika ämnen, men ärligt måste jag (Maria) säga att jag blev helt tagen av en fråga från en annan utbildningsdeltagare under en av fikapauserna.
Kvinnan gick fram till mig och frågade helt sonika. – Varför finns ditt företag till? Inte vad jobbar du med eller vad säljer ditt företag, utan varför finns ditt företag? Helt ärligt tror jag att jag stammade något om trevliga produkter, effektiv logistik och att göra våra kunder nöjda. Ett svar som såklart är sant, men som knappast var svar på hennes fråga. Efter fikapausen visade det sig att kvinnan var en av föredragshållarna och hon pratade just om frågan som enligt henne många företagare missar. Frågan varför vi finns till och vilka värden vi som företag tillför.
Det ena svaret på frågan är att vi gillar att driva företag och de dagliga utmaningar som det innebär. Men ett annat och kanske än viktigare svar är att vi gillar att finnas med i människors liv genom de produkter som vi utvecklar. För visst är det så att mycket av det som vi utvecklar verkligen kommer till användning under riktigt speciella dagar. De dagar man minns. Det kan vara genom blomsterarrangemanget till brudparet eller smyckningen av kransen till den nybakade studenten. Det kan handla om budskapet till kollegan som ska gå i pension eller till dekorationen i den nyrenoverade villan. Det kan vara genom nallen på blommorna till svärmor som halkat och brutit foten, till kärestan på alla hjärtans dag, eller en sista hälsning till bästa vännen. Så frågan varför vi finns till så vill vi svara ”Vi vill beröra människor genom våra produkter i de ögonblick i livet som betyder mest”. Ögonblick då det inte finns utrymme för kompromisser.

(213) Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.